15.10.13

kulutatko liikaa?

Avaat Bloggerin ja näät sun lukulistassa taas yhden postauksen, missä esitellään päivän ostoksia. Epäröit hieman avatessasi postauksen, sillä sinua kyllästyttää sen tyyppiset postaukset. Päädyt kuitenkin klikkaamaan sitä, sillä toisaalta saattaisit inspiroitua siitä (toisinsanoen löytää uutta ostettavaa). Ja siinä se on, tavaroiden keskellä, neonkeltainen laukku. Aluksi vihaat sitä, mutta kun bloggaaja on kirjoittanut monta riviä kuinka täydellinen laukku on, löydät itsesi klikkaamasta nettikauppaan tai suunnittelemasta ostosreissua. "Miten tässä nyt näin kävi?", kysyt itseltäsi. Niin, miten näin käy?

Blogit ja Youtube-kanavat ovat täynnä ostosten esittelyjä, eikä ihme että kulutamme niin paljon. Suurin osa tavaroista joita ostat juuri tuollaisissa tilanteissa jää käyttämättä. Ja täytyyhän kuvaan vetää vielä radikaalikin esimerkki; me ostamme ja ostamme ja heitämme pois hyvässä kunnossa olevia tavaroita, kun lapset ja aikuisetkin kärsivät nälänhätää Afrikassa. Kolkuttaako huono omatunto? Eikö? Onko vain ihan sama, että käytämme maapallon resursseja TÄHÄN. Tuottamaan turhia asioita, joista kukaan ei edes välitä. Työntekijöille Aasiassa annetaan minimipalkka, jotta tuotteet joita ostamme, pysyisivät halpoina. Olosuhteetkin ovat surkeat.

Tässä vaiheessa ehkä ajattelet, että mitä mä nyt tässä maailmanparannusjuttuja höpisen, enhän mä itsekkään elä ton mukaan. Eikä kukaan edes tee niin. Myönnän, shoppaillessa en mieti muuta kuin hintaa ja tuunko käyttämään tätä. En sitä prosessia, mikä on vaatinut paljon jotta yksi vaate on saatu aikaan.
Mutta jos kaikki tekisivät jotain pientä, se saisi aikaan jotain suurta. Ihan tosi. Eihän vaate- ja tavarateollisuus olisi tällainen, jos emme vaatisi tätä. Mutta emmehän me vaadi? Kyllä vaadimme. Kun astumme kauppaan, oletamme automaattisesti, että siellä on tarpeeksi tavaraa. Ja niinhän siellä on. Ja kun jokin loppuu, valitamme siitä suureen ääneen, mutta kun sitä on aina, emme piittaa. Todella monet roskaavat luontoa, koska he ajattelevat, että ei se haittaa. Haittaa se. Ihan oikeasti. Jos jatkamme tällä tavalle, ei meidän lapset tai lapsenlapsetkaan pysty korjaamaan tätä.

Huomasin taannoin, että yksi lempivloggaajistani vahingossa lipsautti, että hän löytää melkein joka kuukausi UUDEN kulmanmuotoilutuotteen. Mun näkökulmasta se näyttää siltä, että joka kuukausi hän hankkii uuden tuotteen, ja unohtaa samalla "vanhan".  Lopulta hänellä on niin paljon käyttämättömiä meikkejä, ettei hän teidä minne laittaisi ne. Monen meikkigurun ongelma. Sitten muut ihmiset tekevät perässä. Järjetöntä. Ei sillä että mulla olis jotain tätä ihmistä vastaan, mutta silti.
Myös mainokset uskottelevat meitä ostamaan lisää, koska se mikä sinulla jo on ei ole tarpeeksi hyvä. Onhan tässä uudessa mallissa erilainen kamera. Muuten puhelin on samanlainen, mutta koska muoto on erilainen, on kaikkien pakko ostaa uusin malli.

Ja mitä järkeä siinäkin on, että tahallaan yrittää hajottaa toimivan puhelimen, koska isi voi sitten ostaa sinulle uusimman mallin. Alaikäiset eivät ilmeisesti ajattele, kuinka paljon töitä on puhelimen eteen täytynyt tehdä. Ei raha puussa kasva. Loppujen lopuksi emmehän me tarvitse niin paljoa eri asioita, kuin meillä nyt on. Syy tähän paasaukseen on alla oleva video. Se itse asiassa aukaisi mun silmät. Kannattaa oikeasti katsoa, katsomisen arvoinen. Vaikka 21 minuutissa voisi tehdä paljon, ette heitä hukkaan teidän aikaa.

P.S. jos jaksoitte lukea kokonaan, annan teille kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. älkää myöskään ihmetelkö, jos torstain ja lauantain välisenä aikana ei kuulu elon merkkiäkään. tai no, tietysti instagramissa voi seurailla, nimellä annikaamanda. ja jos teillä ei ole instaa, pääsette profiiliini myös täältä tai sivupalkista.

No comments:

Post a Comment

Nikon Coolpix P510
Nikkor 4.3-180mm